Town house for a young family in Montreal

• Townhouse for a young family in Montreal

Town house for a young family in Montreal

APPAREIL architecture modernized townhouse area of ​​167 square meters in Montreal (Canada) for a young family, giving it a fresh and nordic character. For the reconstruction of a typical duplex architects chose a minimalistic and sleek Scandinavian style. First of all, the architects transformed two separate apartments in a single family residence. Simple and calm design of the facade corresponds to the usual style duplexes and blends in with the surrounding buildings.

Satisfying customers' request for spacious living areas and a well-lit, the designers have created a vast expanse of open plan. Large sliding doors and windows of the kitchen and dining room, overlooking the green and cozy courtyard, create a link between the interior and exterior.

To divide the space into separate zones without adding partitions, the sponsors have played with different levels and volumes. Located in the center of the ground floor living area is recessed by about 40 centimeters, compared with the rest of the premises, which creates a certain frame in the space and creates a feeling of comfort. The spacious and bright mezzanine floor used glass partitions, which allows to establish a visual link with the first floor. The staircase, which is now in the focus of attention, as has the glass enclosure, allowing light to be freely distributed around the house. bioclimatic studies were conducted prior to repair. The information obtained, for example, on the flow of natural light and heat consumption, respectively, helped to rethink the space and have had a positive impact on building performance. The polished concrete floor has been chosen mainly for environmental reasons; it reflects light and keeps heat of the sun, which is an important factor, especially in winter. New walls provide high efficiency decrease for heating and cooling costs.

Particular attention was paid to the use of local materials. Stairs, part of the floor and custom-made built-in furniture - all made from the ash of local origin. The front facade of the house is covered with bricks from recycled components, while the rear part is lined with white cedar wood, which grows in the local region.

Photo: Francis Pelletier

Town house for a young family in Montreal Town house for a young family in Montreal Town house for a young family in Montreal Town house for a young family in Montreal Town house for a young family in Montreal Town house for a young family in Montreal Town house for a young family in Montreal Town house for a young family in Montreal Town house for a young family in Montreal Town house for a young family in Montreal